Guča 2017

Kaj je to Guča festival? Mnogi govorijo o njemu, vi pa še vedno ne veste, kaj to sploh je? V tem članku vam bomo na kratko in bolj okvirno razložili, kaj to sploh je festival Guča, kdaj le ta poteka, kje le ta poteka, kdo le tega organizira in tako dalje.

guča festival

To je festival, katerega glavna tema je glasba. Ampak ne katera koli glasba, temveč glasba, ki nastane s pomočjo trobent in njim podobnim instrumentom. Na njem tekmuje vsako leto več 10 orkestrov iz Srbije in sveta. Prvič je bil ta festival organiziran leta 1961. Od takrat pa je le ta festival samo še rastel in rastel v tako veliko manifestacijo, kot je dan danes.

Kje se Guča festival nahaja?

Nahaja se v Zahodni Srbiji, bolj natančno v Dragačevu v majhnem mestu Guča. Prebivalci tega mesta so festivala oziroma manifestacije zelo veseli, saj v času le tega nekateri od njih zaslužijo dovolj denarja, da preživijo celo leto, do naslednjega festivala.

Kdaj Guča festival poteka?

Manifestacija poteka v avgustu vsako leto. Letos se začne devetega avgusta in konča trinajstega avgusta. V tem času bo vsak dan več dogodkov, na zadnji dan pa bodo potekali finalni boji. Razglasili bodo najboljši “bend” oziroma orkester in pa osvajalca tako imenovane “zlatne trube”. Prav tako bodo razglasili najboljše igralce bobnov in tako dalje.

Živa glasba, kulinarika in nizke cene

Če se odločite za obisk Guča festival, potem boste doživeli mnogo mešanih občutkov. Glasna glasba pristnih tradicionalnih orkestrov vas bo spremljala na čisto vsakem koraku, kamor koli po mestu boste šli. Zjutraj vas bodo zbudili z budnico, primerno festivalu, čez dan pa boste lahko svoje želodce napolnili z okusno in tradicionalno srbsko hrano, kot je na primer hrana z žara (roštilj), sarme, cel pečen odojek in tako dalje. Čeprav je hrana odlična in zelo okusna, pa za njo ne boste rabili odšteti neke silne denarje, prav tako pa isto velja tudi za namestitev. Največkrat lahko izkoristite kar stanovanjske hiše domačinov, ki svoja stanovanja v tem času (v času festivala oziroma v času manifestacije) oddajajo v najem, sami pa se za ta čas iz njih odselijo, da vas ne bi motili pri preživljanju vašega prostega časa.

Upamo, da smo vas s tem člankom prepričali za obisk Guča festival. Če ste se za le tega že odločili, vas vabimo, da prenočišča oziroma namestitev rezervirate kar čim prej, saj prostih prenočišč hitro zmanjka, že kar nekaj mesecev pred začetkom samega Guča festival oziroma manifestacije.