Navigacijske naprave – hitro do cilja

navigacijske-naprave

Cilj vsake navigacijske naprave je, da nas spravi od točke A do točke B. Zelo enostavno kajne? Pa vendar se pogosto zgodi, da cilja ne dosežemo v predvidenem času. Da bi zagotovili točnost in cilj dosegli že v prvem poskusu je potrebna zanesljiva navigacija na wayteq.si/si/17-navigacijske-naprave.

Zgodovina navigacijskih naprav

Kot prva zahodna civilizacija naj bi navigacijo (na morju) razvili Feničani pred približno 4.000 leti (2.000 let pred našim štetjem). Navigacija, ki so jo uporabljali seveda ni bila tehnološko napredna kot danes, je pa vključevala ogromno znanj mornarjev. Smer so določali na podlagi skic in opazovanj Sonca in zvezd. Kljub zgodnji navigaciji pa je bila plovba do 15. stoletja omejena na znane predele v bližini kopnega, kjer so lahko predvideli vetrove, morske tokove in sledili kontinentalnemu šelfu.

Med najzgodnejše navigacijske pripomočke sodijo mornarski kompas, ki je zgodnja oblika magnetnega kompasa. Mornarski kompas je bil, prav zaradi nepoznavanja magnetnih lastnosti, manj zanesljiv. V sredini 13. stoletja so mornarji načrtno začeli risati prve zemljevide poti – tudi ti niso bili najbolj zanesljivi, so pa bili v pomoč.

 

navigacijske-naprave

 

Sodobna navigacija se je začela razvijati v 20. stoletju, ko so se pojavili globalni sistemi za določanje položaja (GPS), ki za določanje položaja posameznika uporablja informacije satelitov. Prav vpeljava GPS je najbolj povečala tudi natančnost pozicioniranja in določanja smeri. Začetek projekta priprave GPS sega v leto 1973, ko ga je za namene podmornic začelo razvijati Ministrstvo za obrambo Združenih držav Amerike.

Zakaj uporabljati navigacijske naprave?

Navigacija je pri doseganju ciljev postala vodilna naprava, ki nas privede do cilja. Če smo še nedavno za iskanje poti in smeri uporabljali zemljevide, je z GPS napravo to bistveno lažje. Naprave so prilagojene vozilu, ki ga uporabljate – GPS lahko tako uporabljate v avtomobilu, na motorju, pa tudi v tovornjaku.

Pri tem je potrebno poudariti, da so navigacijske naprave običajno bolj natančne od navigacijskih sistemov pametnih telefonov, njihova uporaba je varnejša in zanesljiva, dodaten bonus pa predstavlja tudi visoko tehnološki in sodoben videz teh naprav.