Obrezovanje sadnega drevja: naloga, ki jo ne smete izpustiti

obrezovanje sadnega drevja

Imate doma morda sadovnjak? Potem zagotovo veste, kako zelo pomembno je ustrezno obrezovanje sadnega drevja. Od tega je namreč odvisna pravilna rast in kakovost življenja dreves. Obrezovanje sadnega drevja pa je zelo pomembna dejavnost pri vzgoji sočnih plodov, s katerimi si lahko na zdrav in okusen način popestrimo vsakodnevni jedilnik. V nadaljevanju vam zato predstavljamo, kaj je dobro vedeti pri obrezovanju dreves in katere pomembne razlike je potrebno upoštevati pri obrezovanju sadnega drevja različnih vrst.

Zakaj je obrezovanje sadnega drevja tako pomembno?

Obrezovanje dreves je izjemno pomembna vsakoletna naloga vsakega lastnika sadovnjaka, saj se na tak način rutinsko zoperstavimo vsem poganjkom naproti. Izogibanje obrezovanju ne prinese nič dobrega, saj na drevesu kmalu zrastejo zelo močne veje, ki to opravilo le še dodatno otežijo. Z rednim vsakoletnim obrezovanjem v drevo le minimalno posegamo in se tako na učinkovit način izognemo večjim, težavnostnim in za rastlino invazivnim posegom.

Na samo obrezovanje vpliva več pomembnih dejavnikov, med katerimi so najbolj pomembni:

  • vrsta drevesa,
  • starost,
  • tip lesa in
  • čas obrezovanja.

Dodatno pa lahko omenimo še nekatere manjše dejavnike kot so na primer oblika, postopki, orodje in podobno.

Obrezovanje drevja je izjemnega pomena predvsem zato, ker z njim spodbudimo njihovo rast in cvetenje. Dodatno pa zaradi obrezovanja pride tudi do bistveno hitrejšega pretoka pomembnih rastlinskih sokov po rastlini. Prav s pomočjo tega pomembnega posega pa se podaljša življenjska doba rastline, kar je nedvomno odlična novica za vse sadjarje.

Zaupajte strokovnjaku

Obrezovanje sadnega drevja je najbolje zaupati strokovnjaku, ki točno ve, kako pristopiti k temu izjemno pomembnemu opravilu. Svetujemo vam, da izberete zaupanja vrednega ponudnika, ki se lahko pohvali s številnimi zadovoljnimi strankami. Ta bo ustrezno poskrbel za vaš sadni nasad, hkrati pa zagotovil, da bo blestelo tudi sadje – ta bo prave velikosti in oblike, predvsem pa polnega in sladkega okusa, ki bo razveselil tudi najbolj zahtevne brbončice.