Zakaj sprejeti odločitev za puljenje modrostnega zoba

V kolikor nam modrostni zob v določeni situaciji izpodriva ali onemogoča rast ostalim stalnim, potem je čas oziroma nam zobozdravnik svetuje puljenje modrostnega zoba, ki pa je eden od bolj zahtevnih zobozdravstvenih posegov, kar v nekaterih primera tudi kirurški poseg, ki ga opravi zobni kirurg. Zaradi zahtevnosti posega, ki ga zahteva puljenje modrostnega zoba lahko v določenih primerih pričakujete tudi malo daljše okrevanje, kot pri puljenju katerega koli drugega zoba. Vsekakor v kolikor se vaš osebni zobozdravnik odloči za odstranitev modrostnega zoba, je potrebna posebna obravnava ter načrt, kako najbolj ustrezno modrostni zob tudi odstraniti.

Modrostni zob je v osnovi lahko rečemo podobno kot slepiču redimentalni organ, ki za osnovno delovanje človeka niti ni življenjskega pomena. Za razvoj modrostnega zoba lahko pogledamo v zgodovino, kjer je bilo življenjsko pomembno imeti močno čeljust, saj so se ljudje preživljali predvsem z toplotno neobdelano hrano kar jim je močno razvila širšo čeljust in močne kočnike, kar pa se je z spremembo prehrane skozi čas popolnoma spremenilo zato se danes v veliki večini odločamo za puljenje modrostnega zoba, saj se v ustih tako prepreči gniloba, bolečinam v čeljusti, cistam ali pa celo tumorju pod dlesnijo. Za puljenje modrostnega zoba e strokovnjaki največkrat odločajo med 18. In 25. Letom od tod tudi ime modrostni zob, saj naj bi v teh letih pridobili določene izkušnje, ki nam prinesejo določeno modrost.

Zobozdravniki priporočajo puljenje modrostnega zoba tudi v primeru, da nimamo nobenih težav oziroma bolečine ob izraščanju, saj je njihovo ščetkanje oteženo, kar pomeni, da jih niti ne moremo pravilno in natančno očistiti, kar pa lahko prinese tudi določene nevšečnosti v zdravju ustne votline. V kolikor se boste odločili za puljenje modrostnega zoba le to poteka pod lokalno anestezijo, v določenih primerih vam modrostni zob lahko izpulijo tudi pod splošno anestezijo, celoten poseg pa opravi zobni kirurg.