Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in sanitarne vode

Delovanje toplotne črpalke spominja na obrnjeno delovanje hladilnika. Ker iz okolice sprejme toplotno energijo ter jo odda v prostore, izkorišča naravno energijo, s tem pa niža stroške svojega delovanja. Obenem ne proizvaja nobenih škodljivih emisij, kar dokazuje tudi dejstvo, da sploh ne potrebuje dimnika, saj ne deluje po principu izgorevanja. Toplotne črpalke zrak/voda predstavljajo eno izmed najbolj preprostih rešitev za stanovanja in večje gradnje.

toplotne črpalke

Napredno invertersko delovanje omogoča, da črpalke izkoriščajo kar največ toplote, ki je shranjena v zraku ter tako poskrbijo za kakovostno ogrevanje, tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah. Toplotne črpalke se sicer delijo na nizkotemperaturne in visokotemperaturne. Črpalke Mitsubishi Electric iz serije Ecodan so najprimernejše za vgradnjo v nizkotemperaturne režime, saj takrat delujejo najbolj. Pri zunanji temperaturi -3°C tako dosegajo kar 60°C sanitarne vode. Seveda se njihovo delovanje ne ustavi pri tej temperaturi. Zmogljivo delujejo do zunanje temperature -15°C, saj jim na pomoč prihaja tudi sodobna tehnologija Zubadan.

Seveda je nujno, da izberemo pravo zunanjo in notranjo enoto za naše potrebe. Z izbiro notranje enote določimo tudi način ogrevanja sanitarne vode – najenostavneje je to z vgrajenim bojlerjem z dovolj veliko prostornino. Ta rešitev nam lahko še posebej prav pride tudi v poletnih mesecih, če želimo kombinirati uporabo toplotne črpalke z drugimi sistemi ogrevanja. Ker je v poletnih mesecih uporaba centralnega sistema ogrevanja popolnoma nesmiselna zaradi visokih temperatur, lahko potrebo po topli sanitarni vodi v celoti zadovoljimo z namestitvijo kakovostne toplotne črpalke z vgrajenim bojlerjem. Na dolgi rok bomo tako prihranili velik delež stroškov ter si poenostavili življenje. Ker za njihovo namestitev potrebujemo le malo prostora ter nobenih dodatnih soban za skladiščenje goriva, so odlične za manjša stanovanja. Tiho delovanje bo poskrbelo, da ne bodo motile stanovalcev, energijska učinkovitost pa, da se bo naložba povrnila v celoti – in to zelo kmalu.