Ekspanzijske posode; zakaj jih vozilo potrebuje

ekspanzijske posode

Ste se kdaj vprašali, čemu služijo posamezne komponente vašega vozila – na primer ekspanzijske posode? Avtomobil se med vožnjo, zaradi delovanja motorja, hitro segreje. Na mestu kjer se nahaja motor, namreč zaradi izgorevanja goriva, prihaja do pregrevanja. Seveda pa do prekomernega pregrevanja ne sme prihajati, zato imajo vozila učinkovit hladilni sistem, ki uravnava optimalno temperaturo posameznih komponent. Del hladilnega sistema so tudi ekspanzijske posode. Brez ekspanzijske posode vozilo ne more pravilno delovati, njena naloga pa je ta, da omogoča razširitev hladilne tekočine, ko se ta ogreje. S tem pa skrbi, da ne pride do poškodbe cevi našega vozila.

Ključna komponenta avtomobilskega sistema

ekspanzijske posode

Vročina vpliva na vsak material tako, da se le ta razširi. In ravno na tak način vpliva tudi na hladilno tekočino vozila. Zaradi širjenja tekočine pa se poveča pritisk v ceveh, ki lahko vodi do nadaljnjih poškodb avtomobilskega sistema. Naloga ekspanzijske posode pa je ta, da omogoča segreti in razširjeni hladilni tekočini prostor, kamor lahko steče. Tako se sprosti prevelik pritisk v motorju, celoten hladilni sistem pa nemoteno deluje dalje.

V primeru, da nivo tekočine v ekspanzijski posodi nenadoma pade, jo bo najverjetneje potrebno zamenjati. Če potrebujete novo ekspanzijsko posodo, potem obiščite spletno stran podjetja Silux in v pestri ponudbi izberite tisto, ki bo najbolj odgovarjala vašemu vozilu.

Če povzamemo, je glavna naloga ekspanzijske posode ta, da shranjuje odvečno hladilno tekočino. Hladilna tekočina je mešanica vode in antifriza, ki skrbi, da pri nizkih temperaturah hladilna tekočina ne zmrzne in poškoduje posamezne elemente našega vozila. Ekspanzijska posoda pa, poleg svoje glavne naloge, opravlja še funkcijo ‘lovilca’ odvečne hladilne tekočine. Tako se hladilna tekočina skoraj v celoti ohranja v sistemu, ne prihaja do njenih večjih izgub, mi pa nimamo stalnih stroškov z njenim dodajanjem. Verjetno bi naši stroški kar precej narasli, če bi morali hladilno tekočino stalno dodajati. Z odločitvijo za nakup kvalitetne ekspanzijske posode boste kar največ naredili za pravilno delovanje vozila in prijetno vožnjo z njim.